Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Ο Βασίλης γιός του γνωστού εργολάβου κηδειών Φάνη Μπαμπούλα είναι ένα από τα πιο χαμογελαστά και αισιόδοξα άτομα που έχω γνωρίσει. Πάντα ευχάριστος αντιμετωπίζει την δουλειά και την ζωή του με χιούμορ και υπευθυνότητα. Μας έλυσε πολλές απορίες που είχαμε μεταξύ άλλων για το αν είναι το επίθετο τους αληθινό και από που προέρχεται.

 του Γ. Τσιτιριδη 
εικόνες Αλέξανδρος Παυλίδης Έλενα Βράκα 
πρώτη δημοσίευση
 http://parallaximag.gr/reportage/oi-zoes-ton-allon-mpampoylas-o-neoteros

του Γιώργου Τσιτιρίδη
Εικόνες: Αλέξανδρος Παυλίδης, Ελένη Βράκα
- See more at: http://parallaximag.gr/reportage/oi-zoes-ton-allon-mpampoylas-o-neoteros#sthash.CAJlg4el.dpuf


 

Πως βρέθηκες σ αυτήν την δουλεία;

Τελειώνοντας το λύκειο έπρεπε να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Είχα περάσει στο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης αλλά δεν ήθελα και πολύ να ασχοληθώ. Κάνω λοιπόν μια φιλική συζήτηση με τον πατέρα μου, πάντοτε είμασταν σαν φίλοι ,  ποτέ  δεν με αντιμετώπισε σαν κλασικός πατέρας  . του είχα πει ότι θέλω να ασχοληθώ με την δουλειά του μιας και από μικρός ήμουν παρόν στις επιχειρήσεις που είχε τοσό ο  πατέρας μου όσο και ο  παππούς μου και μου άρεζε γενικότερα να νιώθω ελεύθερος , γι αυτό άλλωστε προτίμησα τον τίτλο του «ελεύθερου επαγγελματία» .  Πήγα λοιπόν πρώτα σε μια σχολή πληροφορικής για ένα εξάμηνο και έπειτα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων όπου αυτό είναι το οποίο σπούδα σα ενώ παράλληλα δούλευα στην επιχείρηση μας .  είμαι στο επάγγελμα από 20 ετών.

Πως ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση;

Την ξεκίνησε ο πατέρας μου το1978 , έκανε το πρώτο γραφείο μας στην περιοχή της Ανω πόλης από όπου προέρχεται κιόλας  , μετά συνεργάστηκε με τον θείο μου τον αδελφό του δηλαδή και το 2004 χώρισαν τις επιχειρήσεις και έμεινα εγώ με τον πατέρα μου.

Ποιές οι μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια;

Δεν έζησα πολύ με τον πατέρα μου αυτό ήταν το παράπονο μου μιας και  έλειπε διαρκώς από το σπίτι λόγο δουλειάς .  Η απασχόληση στη δουλειά μας είναι  24ωρη συνεπώς  δεν τον έβλεπα όσο θα ήθελα. Ωστόσο η μητέρα μου κάλυπτε το κενό και για τους δύο J  Από εκεί και πέρα πάντα δεχόμουν πειράγματα από τον περίγυρο μας σχετικά με το επάγγελμα και το όνομα αλλά δεν με πείραζε καθόλου . Κατά τα άλλα είναι κλασική η ζωή  μας όπως σε κάθε άλλη οικογένεια .

Και όταν σε ρωτούσαν τι δουλειά κάνει ο πατέρα σου;

Στην αρχή έλεγα εργολάβος …  το πετούσα έτσι σκέτο ώστε να ακούσω αντιδράσεις .. και όταν  μου λέγανε ααα οικοδομών ; Έλεγα όχι κηδειών. Το διασκέδαζα και εγώ. Με ρωτούσαν πάντα αν λέω αλήθεια για το επώνυμο μας ,  δεν το πιστεύανε πως το επίθετο μας είναι πραγματικό , νόμιζαν ότι είναι εφεύρημα για να ταιριάζει με το επάγγελμα και να κάνει ντόρο. Είναι όμως αληθινό  , είχαμε έναν πρόγονο απ όσο ξέρω ο οποίος  ήταν στρατηγός και ήταν πολύ επιθετικός και αιμοβόρος και του βγήκε το προσωνύμιο Μπαμπούλας  , το μετέπειτα επίθετο μας.

Δεν έχεις κάποια άσχημα βιώματα δηλαδή

Όχι αντίθετα οι περισσότεροι  το βλέπανε καλοπροαίρετα και έκανα και εγώ πειράγματα ,  όλα μια χαρά δεν ένιωσα  ποτέ να με απορρίπτουν λόγω επαγγέλματος , το αντίθετο θα έλεγα . Όλοι είχαν  την περιέργεια  να μάθουν για τη δουλειά μας και με ρωτούσανε διάφορα τα οποία  θελαν να μάθουν μιας και  δεν είναι τόσο εύκολο  να γνωρίσεις κάποιον που κάνει αυτή τη δουλειά. Συνεπώς ήθελα να λύσω όλες τις απορρίες τους !

Μικρός τι ήθελες να γίνεις;

Κτηνίατρος αγαπώ πολύ τα ζώα τα λατρεύω έχω δυο σκυλιά. Για ένα διάστημα ήθελα να
Ασχοληθώ με την  κοινωνιολογία και τη  ψυχολογία και εάν μπορέσω μελλοντικά θα το κάνω . Νομίζω θα ήταν χρήσιμα ούτως η άλλως για το επάγγελμα που κάνω .
Το πιο σημαντικό που σου έμαθε ο πατέρας σου ποιο είναι;

Την φιλοσοφία του και τη στάση ζωής του την οποία μου μετέδωσε και εμένα . ότι πρέπει να περνάω καλά την κάθε μου ημέρα και το κάθε  μου λεπτό , όσο φυσικά μου το επιτρέπουν οι συνθήκες , στο βαθμό της λογικής .  να ζω  με τα απαραίτητα αγαθά , με όσα μπορώ να  έχω και να προσπαθώ να το εφαρμόζω όσο γίνεται και να χαμογελάω συχνά μιας και η ζωή κυλά τόσο σύντομα που δεν συνειδητοποιείς το πέρασμα του χρόνου .

Τι προσόντα θέλει  για να κάνει κάνεις αυτή τη δουλειά;

Να  αγαπάς αυτό που κάνεις  για να το κάνεις εν τέλει σωστά. Σου τρώει 18 ώρες από την ημέρα σου και αν σκεφτείς ότι μπορεί να σε ξυπνήσουν και τη νύχτα και να είσαι διαρκώς στα τηλέφωνα και στο δρόμο ,  δεν εφησυχάζεσαι ποτέ ,  δεν έχεις ηρεμία σχεδόν ποτέ
Δεν είναι εύκολο επάγγελμα όπως ίσως φαντάζονται πολύ , ούτε κερδίζεις χρήματα εύκολα Υπάρχει κορεσμός και σε αυτόν τον κλάδο δυστυχώς .  Πρέπει να είσαι οργανωτικός  , συνεπής  , τυπικός και σοβαρός μιας και δεν επιτρέπονται λάθη . Δεν υπάρχει περιθώριο να διορθώσεις το λάθος σου στη δουλειά αυτή ούτε μπορείς να απολογηθείς . Είναι ο ύστατος φόρος τιμής .

Τι δεν θα μπορούσες να κάνεις τι σου είναι πολύ δύσκολο;

Δεν θα  μπορούσα να κάνω αυτό που κάνει το προσωπικό μας ,  δηλαδή την προετοιμασία  και την περιποίηση του νεκρού. Εμείς ασχολούμαστε κυρίως  με την οργάνωση της τελετής , ως funeral manager δηλαδή , τα μέλη του προσωπικού μας  όμως προετοιμάζουν το νεκρό και αυτό  το θεωρώ λειτούργημα , είναι  μια ιεροτελεστία , προσπαθούν να αποδώσουν την καλύτερη μορφή στον άνθρωπο και να παραδώσουν τον νεκρό έτσι ώστε να είναι κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα όπως αυτοί τον θυμούνται εν ζωή ,  αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω .


Εσείς τι προσφέρετε ως γραφείο;

Αρκεί από την πλευρά των συγγενών  ένα τηλεφώνημα και έπειτα  δεν χρειάζεται να ασχοληθούν  με τίποτα άλλο. Έχουμε νεκροστάσια στα οποία μπορούν οι οικογένειες να παραμείνουν όλη την ημέρα , τα παρέχουμε δωρεάν . Διαθέτουμε οχήματα συνοδείας για την οικογένεια για να μην οδηγούν  , έχουμε δικό μας ανθοδέτη ο οποίος ασχολείται με τους στολισμούς των ναών , ειδικό  χώρο περιποίησης των νεκρών ,εξειδικευμένη μακιγιέζ  για τους νεκρούς  , μία πλήρη υποδομή . Τώρα  τα μη συμβατικά  που  παρέχουμε ως υπηρεσίες  είναι η ψυχολόγος μας  για ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών, απόδοση γενεαλογικού δέντρου μέσω DNA για τυχόν κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να περάσουν στις επόμενες γενιές. Παίρνουμε δείγμα σάλιου από τον αποθανόντα και συνεργαζόμαστε με μια Γαλλική εταιρία η οποία είναι σε θέση να  αποδώσει  πολύ χρήσιμα αποτελέσματα ώστε να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές από ποιες ασθένειες πρέπει να προφυλαχθούν . Είναι ουσιαστικό και πολύ χρήσιμο πιστεύω. Επίσης είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το live streaming , κάλυψη τελετής , εάν κάποιος είναι σε άλλη πόλη η χώρα και δεν μπορεί να παρευρεθεί στην κηδεία του αγαπημένου του προσώπου ,  μπαίνει στο baboulas.tv  , του δίνουμε έναν κωδικό και μπορεί να δει την τελετή σε ζωντανή κάλυψη κάνοντας Log in ,  εφόσον φυσικά μας ζητηθεί κάτι τέτοιο από την πλευρά των συγγενών και μόνο τότε . Δεν γίνεται χωρίς τη δική τους επιθυμία και έγκριση.

Συνήθως τι ζητάει ο κόσμος;

Τα συνηθισμένα ,  μια απλή τελετή αλλά πάντοτε με αξιοπρέπεια , η τιμή παίζει ρόλο αλλά όταν διακυβεύεται το θέμα της αξιοπρέπειας ο Ελληνας δεν λυπάται τα λίγα χρήματα παραπάνω ώστε να αποδώσει στον άνθρωπο του μία σωστή τελετή .  εμείς όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να του τα παρέχουμε όλα , ό,τι και εάν ζητήσει , γι αυτό συνήθως είμαστε αυτοί που εξυπηρετούν συχνά και κόσμο που  έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις .

Πως επιλέγει κάποιος γραφείο κηδειών;

Επειδή  είναι μια σχέση εμπιστοσύνης  , συνήθως ο κόσμος επιλέγει αυτόν που τον εξυπηρετήσει και στο παρελθόν και έμεινε ευχαριστημένος, τον ξέρει του έχει εμπιστοσύνη σ αυτή την δύσκολη στιγμή.  Για  πολλούς πελάτες είμαστε φίλοι , γινόμαστε φίλοι μετά το πέρας της τελετής . Το καλό γραφείο το κάνει πάνω από όλα ο παράγοντας άνθρωπος , είναι απαραίτητο  να έχεις σωστούς συνεργάτες δίπλα σου πάντοτε μιας και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα διεκπεραιώσει όλα σωστά . Είναι 24 ωρη δουλειά και πρέπει να έχεις αξιόλογους συνεργάτες για να τα καταφέρεις .


Πόσο κοστίζει μια κηδεία;

Η  φθηνότερη 1300 ευρώ και  η ακριβότερη έχει να κάνει ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός .   Μπορεί να θέλει κάποιος η σωρός να μεταφερθεί με άλογα ,  μπορεί να θέλει χειροποίητο σκαλιστό φέρετρο ή  να υπάρχει μπάντα , χορωδία οργάνων κλπ .. δεν μπορείς να προσδιορίσεις το κόστος στην υψηλότερη μορφή του , ενδεχομένως μια κηδεία να φτάσει και τις 9.000 – 10 ,000 . Εάν κάποιος επιλέξει να αγοράσει οικογενειακό τάφο το κόστος μπορεί να φτάσει και τις 20,000 .


Πως είναι η πρώτη επαφή όταν έρχεται ο συγγενής πως είναι;

Συνήθως δεν είναι καταρρακωμένος, ίσως αυτό φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος ,  ότι είναι κλαμένοι όλοι  και δεν μπορείς να τους διαχειριστείς. Συνήθως  Είναι ψύχραιμοι μιας και στέλνουν τον αποφασιστικό  πάντα για  να συνεννοηθεί με το γραφείο τελετών , ενώ  πολλοί έρχονται και νωρίτερα , πριν συμβεί το μοιραίο για να ενημερωθούν να πάρουν γενικές πληροφορίες να μάθουν τις τιμές . Πλέον ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς και στην κηδεία . Είναι και οι περιπτώσεις βέβαια που δεν το περιμένεις , όταν πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο και  αυτό είναι που τους κάνει να τα χάνουν . Το  πιο δύσκολο  όμως ξέρεις ποιο είναι; Ότι εσύ εκείνη την στιγμή πρέπει να μιλήσεις για χρήματα ενώ βλέπεις τον άλλο χάλια  , δυστυχώς όμως πρέπει να το κάνεις και το κάνεις όσο πιο κομψά γίνεται … η τον οδηγείς στο να σου πει αυτός τι θέλει και πως θέλει να είναι η κηδεία , πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει γενικώς ,  δεν τον πιέζεις , είναι δύσκολη στιγμή .

Ποιες είναι οι πιο περίεργες ασυνήθιστες περιπτώσεις που σου έτυχαν;


Μια πελάτισσα που απεβίωσε ο πατέρας της μας ζήτησε να πάμε τι σωρό του στην Αθήνα αλλά να πάρουμε μαζί και το αγαπημένο του κατοικίδιο ,  να μεταφέρουμε δηλαδή εμείς το σκυλάκι. Μας έχει ζητήσει πελάτισσα να της κάνουμε την μετακόμιση  της , μιας και μας είχε τόσο συμπάθεια και εμπιστοσύνη ώστε δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλο !  Επίσης νοικιάσαμε ιστιοπλοϊκό και σκορπίσαμε την τέφρα  κάποιου στα  ανοιχτά του Θερμαϊκού , αυτή ήταν η επιθυμία του.Είστε γνωστοί σε όλους για τις ανατρεπτικές διαφημίσεις και όλα αυτά που κάνετε;

Το  διασκεδάζουμε κυρίως εμείς οι ίδιοι ,  είμαστε ο εαυτός μας  και δεν μπορούμε  να υποκρινόμαστε .  ο κόσμος μας έχει μάθει πλέον και  τώρα μας φέρνουν και δικές τους προτάσεις και ιδέες για να τις εφαρμόσουμε εάν θέλουμε . Έχουμε χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός μας εκφράζει γενικώς, δεν γίνεται και αλλιώς με τη δουλειά που κάνουμε , εάν δεν είχαμε και χιούμορ θα είχαμε τρελαθεί !

Είσαι υπέρ της καύσης νεκρών;

Είμαι  υπέρ του να σέβεσαι την επιθυμία του άλλου όποια και αν είναι αυτή , εφόσον φυσικά δεν σε ενοχλεί και δεν σε προσβάλλει . Ο καθένας μας έχει αναφαίρετα δικαιώματα ως οντότητα  Το αναλαμβάνουμε ως υπηρεσία και η αποτέφρωση γίνεται  στην Βουλγαρία , στο κρεματόριο της Σόφια ,  και θεωρώ ότι είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό γιατί έχουμε 1.000 αποτεφρώσεις περίπου  το χρόνο .  αν τα βάλεις κάτω βλέπεις ότι είναι ένας πολύ σημαντικό τζίρος που πάει σε ένα ξένο κράτος ενώ θα μπορούσε να μένει Ελλάδα στην εποχή της κρίσης .


Ποια εποχή έχει πιο πολύ δουλειά;

Δεν  υπάρχει εποχή  ή μήνας ή  μέρα  , όλες οι εποχές είναι ίδιες δεν υπάρχει διαφορά . Η δουλειά μας είναι απρόβλεπτη , μπορεί μία εβδομάδα να κάθεσαι και μία εβδομάδα να μην μπορείς να κοιμηθείς .

Τώρα  με την κρίση έχετε περισσότερη δουλειά λόγο  κακής ποιότητας ζωής και άγχους η πτώση γιατί δεν υπάρχουν χρήματα;

Ποσοτικά οι τελετές αυξάνονται ενώ ο τζίρος πέφτει , όπως είναι λογικό ,  διότι ο κόσμος κάνει φθηνότερες τελετές πλέον. Δεν ξέρω όμως αν η αύξηση θανάτων που υπάρχει προέρχεται  από την κρίση .  πιστεύω ότι αυτό  συμβαίνει  γιατί είμαστε μια χώρα γερόντων. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις γεννήσεις. Και το προσδόκιμο του μέσου όρου ζωής έχει πέσει δυο χρόνια και  σ αυτό ίσως να φταίει η κρίση.Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

 Θέλω να μπορέσουμε να  εφαρμόσουμε πρώτοι το franchise  στην Ελλάδα .  Προσπαθώ όμως πριν το κάνω να  διασφαλίσω το επίπεδο των υπηρεσιών μας ,  γιατί δεν πουλάμε μπλουζάκια η burger  και αυτό δεν το λέω για να υποβαθμίσω τους κλάδους αυτούς φυσικά , απλά η δική μας δουλειά είναι δύσκολο να τυποποιηθεί . Βασίζεται εν πολλοίς στον παράγοντα άνθρωπο . Είναι μία  υπηρεσία βασισμένη στον ανθρώπινο πόνο και είναι δύσκολο αυτό να παγιωθεί  ώστε να μην γίνονται λάθη . πρέπει να γίνει πολύ σωστά με τους κατάλληλους συνεργάτες και με πολύ αυστηρά κριτήρια . Επίσης σκεπτομαι να κάνω ένα Κοιμητήριο-Κρεματόριο ζώων ώστε  να μην πηγαίνει ο καθένας μας που το κατοικίδιο του έχει πεθάνει και να το ενταφιάζει σε ένα οποιοδήποτε χωράφι κλπ .

Είσαι από τους πιο χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους που εχω γνωρίσει

Ίσως και να   οφείλεται στη δουλειά μας μιας και  κάθε μέρα βλέπω ποια είναι τα ουσιαστικά τα πραγματικά προβλήματα της ζωής μας .  προσπαθώ να διασκεδάζω  όσο μπορώ  , με καλούς φίλους και ευχάριστους ανθρώπους πάντοτε . Ευτυχώς έχω καλούς ανθρώπους γύρω μου και μπορώ να γλεντάω ουσιαστικά κάποιες στιγμές ! Ωστόσο η καθημερινότητα σε παρασύρει και πολλές φορές χάνω και εγώ το νόημα της ζωής ενώ αντιμετωπίζω καθημερινά γεγονότα που πρέπει να μου διδάσκουν το αληθινά απαραίτητο συστατικό ευτυχίας που δεν είναι άλλο από την υγεία μας και ορισμένους καλούς αγαπημένους ανθρώπους κοντά μας  .


Στο θεό πιστεύεις;

Πιστεύω  ,  έχω τις αμφιβολίες μου αλλά ναι πιστεύω . Εχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ιερό και ανώτερο από εμάς , παίρνουμε ψυχική δύναμη όποτε το χρειαζόμαστε , αλλά δυστυχώς επικαλούμαστε το Θεό συνήθως μόνο στις δυσκολίες που συναντούμε . 

Στην  μετά θάνατο ζωή;

Θέλω  να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι μετά ... για να υπάρχει ένα νόημα  , να ξέρεις ότι συνεχίζεις κάπου αλλού και μπορείς ακόμη να υπάρχεις έστω και με άλλη μορφή !

Φοβάσαι το θάνατο;

Όχι  δεν το φοβάμαι .  είναι το μόνο αναπόφευκτο γεγονός  στη ζωή  μας .. το βάζεις λοιπόν στην άκρη και συνεχίζεις , δεν μπορείς να έχεις το θάνατο ως καθημερινή σκέψη και φοβία στη καθημερινότητα σου , είναι τρελό , δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις οπότε αποδέξου το . Η ζωή είναι πολύ ωραία όσα προβλήματα και να έχουμε.
Όπως λέει και μία ρήση , το μόνο βέβαιο σ αυτή τη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι J

Η δική σου κηδεία πως θα ήθελες να είναι;

Θα ήθελα να είναι λιτή ,   να μην έχει πολύ κόσμο  παρά μόνο τους  αγαπημένους μου ανθρώπους γιατί θεωρώ ότι μόνο αυτοί σε συμπονούν ουσιαστικά. Θέλω όμως να έχει υπέροχα λουλούδια , έχω τρέλα με τα λουλούδια !  Είναι όπως και στο γάμο  όπου λίγοι χαίρονται πραγματικά  ενώ οι καλεσμένοι είναι πολλοί .  το ίδιο ισχύει και για μια κηδεία πιστεύω .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου