Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Select movies, respect ideas: Ένα νέο φεστιβάλ διαφορετικότητας στο Λιμάνι

selectrespect_film_1
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μακρά παράδοση στον κινηματογράφο. Άλλωστε από εδώ ξεκίνησαν και διοργανώνονται μέχρι και σήμερα τα δυο μεγαλύτερα φεστιβάλ της. Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να καθιερωθούν μικρότερα φεστιβάλ με ειδικές θεματικές ενότητες. Είδαμε να ξεπηδάνε και να παίρνουν την δική τους θέση στην πολιτιστική ατζέντα της πόλης η εβδομάδα γαλλόφωνου κινηματογράφου, το διεθνές φεστιβάλ ΓΚΛΑΤ ταινιών, το σεξ προβλήματα και σινεμά, το άλλο βλέμμα και άλλα πολλά αφιερώματα. Το μουσείο κινηματογράφου με την βιβλιοθήκη του και η ταινιοθήκη βοήθησαν στην δημιουργία μιας έδρας κινηματογραφίας όπως και η παραχώρηση των αιθουσών στο λιμάνι. Άραγε μέσα σ αυτόν τον πλουραλισμό αφιερωμάτων χωράει ακόμα ένα φεστιβάλ και τι θα μπορούσε να προσφέρει στο κοινό της πόλης;
Σε μια εποχή που η κρίση γίνεται αφορμή για ξεσπάσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού μέσα από περιστατικά βίας που φαίνεται ότι αυξάνονται στην χώρα μας, έρχονται να προστεθούν το bullying η ομοφοβία και τρανσφοβία που πήραν τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις και έδειξαν πως θέματα που θεωρούνταν ταμπού για χρόνια δεν μπορούν να αγνοούνται από την κοινωνία και τους φορείς και να κρύβονται κάτω από το χαλί σαν να μην υπάρχουν.
Τώρα, η πόλη υποδέχεται ένα νέο και ευαισθητοποιημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect έρχεται για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη από το Δίκτυο οργανώσεων και φορέων select respect και θα το συναντήσουμε από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης!Με το μήνυμα “Select movies, respect ideas”, το Φεστιβάλ Ταινιών έχει στόχο την ανάδειξη μέσα από την κινηματογραφική ματιά της διαφορετικότητας και των ζητημάτων που εγείρει σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνική συνοχή, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το πολυθεματικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 ταινίες από όλο τον κόσμο για την προσφυγική κρίση, την ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών, τις έμφυλες διακρίσεις και τον αντισημιτισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Οι συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις ταινίες θα δώσουν βήμα διαλόγου σε εκπροσώπους φορέων, οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου αλλά και στο ίδιο το κοινό.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, μετά την προβολή της ταινίας «Ρομ» του Μενέλαου Καραμαγκιώλη, η PRAKSIS και η  Αντιγόνη  φιλοξενούν το σύλλογο γυναικών Ρομ Θεσσαλονίκης και τον «Φάρο του κόσμου» κάνοντας έναν απολογισμό και συζητώντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στις κοινότητες των Ρομα-τσιγγάνων τα τελευταία χρόνια μέσα από παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
srp_0000
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect θα πλαισιωθεί ακόμη από παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με μία ειδική προβολή ταινίας για πρόσφυγες, την οποία θα ακολουθήσει διαπολιτισμική γιορτή ανοιχτή στο κοινό της πόλης με μουσική και κουζίνα από τις περιοχές καταγωγής τους. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην πόλη για ομάδες αραβόφωνων και φαρσόφωνων προσφύγων.
Ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών είναι οι ειδικές πρωινές προβολές επιλεγμένων ταινιών, συζητήσεις και άλλες δράσεις για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Η θερμή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας οδήγησε σε διπλασιασμό των προβολών, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν συνολικά 1.900 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία της Θεσσαλονίκης.
2
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά το 2014, συστήνοντας το Δίκτυο select respect ως κοινή πλατφόρμα για να εντείνουν τις δράσεις τους μέσω συνεργασιών και συνεργειών. Τις οργανώσεις ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται οι άνθρωποι λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικής ταυτότητας, αναπηρίας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων μας αφορούν και μας θίγουν όλους.
1
Πρόκειται για τις οργανώσεις: Αντιγόνη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, PRAKSIS, Συμβίωση και Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Στην πρώτη κοινή δράση του Δικτύου, πολύτιμοι υποστηρικτές και συνεργάτες είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις Artizans και dot2dot, το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης καθώς και το Μουσικό Πολύτροπο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect θα σας περιμένει λοιπόν από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με γενική είσοδο 3 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στα ταμεία του κινηματογράφου Ολύμπιον και της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, αλλά και στο viva: www.viva.gr/tickets/festival/afieroma-select-respect/
Δείτε το Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016
09:30 Fortress Europe & Οn the Way to School (προβολή για σχολεία)
18:00 Ο μελισσοκόμος / The Beekeeper (ειδική προβολή για πρόσφυγες)
22:30 Ερχόμαστε εν ειρήνη / We Come as Friends
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
09:30 Fortress Europe & Ένα σπίτι στον κόσμο / At Home in the World (προβολή για σχολεία)
19:00 Fortress Europe & Όνειρο ζωής
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
22:30 Flotel Europa
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
19:00 Pride
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις και αναγνώριση ταυτότητας φύλου
22:30 Xenia
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016
19:00 Die Fremde
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα την κοινωνική ένταξη μεταναστών και μεταναστριών
22:30 Queens of Syria
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016
09:30 Fortress Europe & Sonita (προβολή για σχολεία)
19:00 ΡΟΜ
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα «Νέοι Ρομά – Νέες αντιλήψεις»
22:00 Από την άκρη της πόλης
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016
09:30 Fortress Europe & Νew Generation Got Game (προβολή για σχολεία)
19:00 Mετά τη Λουτσία
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Πρόληψη ή ποινή;»
22:30 Sonita
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016
10:00 Φιλιά εις τα παιδιά (προβολή για σχολεία)
19:00 Μustang
21:00 – 22:00 Συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών»
22:30 Je suis Femen
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις προβολές εδώ: www.selectrespect.org/filmfestival
POSTER_LR
*13-19 Οκτωβρίου 2016, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Γενική είσοδος: 3 ευρώ, www.selectrespect.org/filmfestival

 http://parallaximag.gr/agenda/cinema/select-movies-respect-ideas-ena-neo-festival-diaforetikotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου