Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Η Βουλή των Ελλήνων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

0
roma (2)
Για πρώτη φορά η Βουλή ανοίγει την αίθουσα της Γερουσίας και αφιερώνει μια ημέρα στους Ρομά.
Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου μια συνεδρίαση διαφορετική από τις άλλες πραγματοποιήθηκε στην Βουλή και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να αφιερώσει όλη την εβδομάδα στους Έλληνες τσιγγάνους.
Έξω από την αίθουσα της Γερουσίας υπο την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής εκτίθενται βιβλία και μελέτες που αναφέρονται στους Ρομά.


roma (3) roma (4) roma (6)
Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ήταν ασφυκτικά γεμάτη, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ρομά συλλόγων, νέοι μαθητές και φοιτητές Ρομά, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας Maja Gojkovic, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, εκπρόσωποι ΜΚΟ, υπουργοί και βουλευτές (Λοβέρδος Κουράκης).
roma (7) roma (10)
Την συνεδρίαση άνοιξαν με τις ομιλίες τους η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και η ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου. Πολύ έντονη η παρουσία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα. Μίλησαν εκπρόσωποι των «Ρομά χωρίς σύνορα», της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ και η πρόεδρος το συλλόγου των Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου Γιαννούλα Μάγγα. Η κυρία Μάγγα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο δύσκολο ρόλο της τσιγγάνας γυναίκας αλλά και στις αλλαγές της νομοθεσίας σχετικά με το πλανόδιο εμπόριο που εξαναγκάζει πολλούς Ρομά στην παραβατικότητα και την παρανομία αλλά και στην ανικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
roma (12) roma (13)
Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» που με την συνοδεία του πατέρα Aθηναγόρα Λουκατάρη παρευρέθηκαν για να μιλήσουν για το σπουδαίο έργο που κάνει ο «Φάρος του κόσμου». Άλλωστε μερικές μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τα επιτεύγματα των παιδιών στην εκπαιδευτική ρομποτική που έφτασε την ομάδα μέχρι τους τελικούς ρομποτικής της Αμερικής σπάζοντας σύνορα, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα παιδιά του Φάρου του κόσμου Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης και Αλέξανδρος Γεώργιος Σαγκούρης αναφέρθηκαν στην αξία της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Πως μέσα από τις δράσεις του Φάρου του κόσμου συνέχισαν το σχολείο αλλά επίσης με τις ασχολίες του ελεύθερου χρόνου τους διακρίθηκαν στην ρομποτική τον αθλητισμό και την μουσική περνώντας δημιουργικά την μέρα τους και εμπλουτίζοντας τον εαυτό τους με γνώσεις.
roma (17) roma (18)
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκδοση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Από το στόμα στο χαρτί» -δέκα τσιγγάνικα παραμύθια των Ρομά της Καρδίτσας τα οποία αφού συλλέχτηκαν από τους γηραιότερους τα επιμελήθηκαν σπουδαίοι έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Αγελικη Βαρελλά, Μάνος Κοντολέων, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη κ.α) και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους. Δύο από αυτά διαβάστηκαν από μαθητές Ρομά της Καρδίτσας.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγούδι των παιδιών του Φάρου του κόσμου που καταχειροκρότησαν οι παρευρισκόμενοι.
roma (19)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου