Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Μπάμπης - TuğbaΜπάμπης - Tuğba

Ενας έρωτας που μοιάζει να έχει βγει από σίριαλ. Ο Μπάμπης από Ελλάδα και η Tuğba από Τουρκία ζούνε με το παιδί τους παντρεμένοι στην Γερμανία. Πως είναι η συμβίωση ενός Χριστιανού με μια μουσουλμάνα στην σύγχρονη Ευρώπη;
Ο Μπάμπης είναι ανηψιος μου. Γιος της πρώτης μεγαλοξαδέλφης από το σόι του πατέρα μου. Τα πρώτα μας παιδικά χρόνια τα ζήσαμε μαζί στην Γερμανία. Ο Μπάμπης συνεχίζει και διαμένει εκεί. Μεγαλώνοντας ήρθε η ώρα που μας σύστησε την αγαπημένη του με την οποία και επρόκειτο να παντρευτεί. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του ήταν ότι η Tuğba είναι μουσουλμάνα. Πως θα αντιδρούσαν οι οικογένειες τους; Αυτή είναι η ιστορία τους όπως μας την περιγράφουν οι ίδιοι. 
 

Πως γνωριστήκατε και πως εξελίχθηκε η σχέση σας;
Μας σύστησε μια φίλη μας η Μαρία όταν σπουδάζαμε στο πανεπιστήμιο του  Essen οικονομικές επιστήμες. Κατά σύμπτωση και οι δύο μας γεννηθήκαμε στο  Dortmund και είχαμε διάφορα κοινά μαθήματα στην σχολή. Βλεπόμασταν συχνά, διαβάζαμε μαζί, πηγαίναμε για φαγητό για καφέ σε πάρτυ κάναμε πολύ παρέα πηγαίναμε σινεμά.
Τι σκέφτηκες όταν σου είπε ότι έχει καταγωγή από Ελλάδα και  τι εσύ ότι έχει από Τουρκία;
Tuğba: Δεν σκέφτηκα τίποτα. Για μένα δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα του ανθρώπου. Το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του.
Μπαμπης: Πριν από την γνωριμία μου με την Tuğba είχα μια πολύχρονη σοβαρή σχέση με Τουρκάλα οπότε σκέφτηκα «Όχι πάλι Τουρκάλα»
Πιστεύεται ότι το γεγονός ότι γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Γερμανία και μάλιστα ως μετανάστες σε μια ξένη χώρα με πολλούς ανθρώπους από άλλες χώρες σας βοήθησε στο να αναπτύξετε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης;
Ναι οπωσδήποτε. Σαν μετανάστες είμαστε πιο ανοιχτοί σε ξένες- διαφορετικές κουλτούρες αλλά παίζει και ρόλο η διαπαιδαγώγηση και τα παραδείγματα που μπορεί να πάρει κάποιος στο σπίτι του. Ο κοινωνικός κύκλος παίζει μεγάλο ρόλο. Αν κάναμε παρέα μόνο με Έλληνες η μόνο με Τούρκους σίγουρα ο τρόπος σκέψης θα ήταν εντελώς διαφορετικός.Τι είπαν οι φίλοι και οι γνωστοί σας όταν έμαθαν ότι έχετε σχέση;
Tuğba: Χαρήκανε για εμάς και για την χαρά μας.
Μπαμπης:  Τα άκουσα όλα από το Πολύ ωραίο ζευγάρι ταιριάζετε μέχρι «Καλά πάλι Τουρκάλα;”
Πως αντέδρασε η οικογένεια σας;
Tuğba: Πολύ διαφορετικά ο ενας με τον άλλον κάποιοι χαρήκανε κάποιοι καθόλου
Μπαμπης: Η κλασική ατάκα «Καλά οι Ελληνίδες πέθαναν, δεν έχει Ελληνίδες;»
Είναι συνηθισμένο για έναν χριστιανό να έχει δεσμό με μια μουσουλμάνα στην Γερμανία η αποτελεί και εκεί  ταμπού;
Νομίζω ότι για την Ελληνική κοινωνία αποτελεί ακόμα μεγάλο ταμπού όσο και για την  Τουρκική βέβαια λόγο όλων των αντιλήψεων που έχουν οι μέν για του δε. Όταν πήγαμε στην Δημαρχία για να δηλώσουμε το γάμο μας η κυρία που ήταν εκεί μας είπε ότι είμαστε το πρώτο ζευγάρι Έλληνα και Τουρκάλας που έρχονται για να κάνουν τα χαρτιά τους.
Πως  αντέδρασε η οικογένεια και ο περίγυρός σας στην απόφαση σας να παντρευτείτε το αποδέχτηκε;
Εκτός από την μητέρα της  Tuğba δεν είχαμε ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις. Ανεξαρτήτου ηλικίας όλοι μας έδωσαν τις καλύτερες ευχές μέσα από την καρδιά τους. Μερικοί βέβαια μας ρωτούσαν αν θα κάνουμε θρησκευτικό γάμο  και πως θα το χειριστούμε το θέμα και όταν απαντούσαμε αρνητικά μας έλεγαν ότι έτσι δεν θα έχουμε την ευχή του θεού.
Γιατί πιστεύεται ότι η οικογένεια και ο στενός κύκλος αντιδράει σε μια τέτοιου είδους σχέση;
Η δικαιολογία είναι ότι μας αγαπάνε και θέλουν το καλύτερο για εμάς και πιστεύουν ότι σε μια τέτοια σχέση δεν θα υπάρχει ευτυχία αλλά μόνο πολλά προβλήματα. Όταν η αγάπη των άλλων ξεπερνάει τα όρια και γίνεται εγωισμός τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πριν παντρευτείτε συζητήσατε για το ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζατε σαν παντρεμένο ζευγάρι;
Ναι φυσικά και γ αυτό πάντα στηριζόμασταν στην αγάπη την κατανόηση στην καλή θέληση να βρεθεί μια λύση. Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε τα πάντα για το που και το πώς θα ζήσουμε μέχρι το πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.
Ποια  πιστεύεται ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχατε η μπορεί να έχετε στη ζωή σας μελλοντικά;
Ένα πρόβλημα μεγάλο για εμάς ήταν η μητέρα της Tuğba που ήταν ενάντια στην σχέση μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήρθε στο γάμο μας. Αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι καλύτερα κάναμε διακοπές μαζί της στο εξοχικό της μαζί με το γιο μας. Μελλοντικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε και τι εκπλήξεις μας περιμένουν αλλά ότι και να γίνει πιστεύουμε ότι «Η αγάπη όλα τα νικά»
Έχετε ποτέ μαλώσει η διαφωνήσει για θρησκευτικές και ιστορικές διαφορές σας;
Όχι. Η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Σαν  μορφωμένοι άνθρωποι, παιδιά μεταναστών σε μια πολυπολιτισμική Ευρωπαϊκή χώρα έχουμε έναν ελεύθερο τρόπο σκέψης και προσπαθούμε να κρατάμε και να εκμεταλλευόμαστε όλα τα καλά πράγματα που μπορεί να συναντάμε στις άλλες θρησκείες και κουλτούρες.
Εκτελείτε τα θρησκευτικά σας καθήκοντα και αν ναι το έτερον ήμισυ ακολουθεί η πάτε μόνοι σας;
Χριστούγεννα Πάσχα Γάμους και βαφτίσεις είναι από τις Χριστιανικές γιορτές που είμαστε πάντα όλη η οικογένεια μαζί. Τις μουσουλμανικές γιορτές δεν τις ακολουθούμε δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία και δεν έχουμε τον κύκλο να τις γιορτάσουμε. Στο τζαμί δεν μπορούμε άλλωστε να πάμε μαζί απαγορεύεται.
Στα εδάφια της εκκλησίας αλλά και στο κοράνι μια σχέση  με αλλόθρησκο απαγορεύεται το έχετε συζητήσει με κάποιος πχ ιμάμη η ιερέα και τι σας είπε;
Το είχαμε συζητήσει με παπά ο οποίος μας είπε ότι  μπορεί αν το θελήσουμε να βαφτίσει την Tuğba,  για να γίνει αν θέλουμε και θρησκευτικός γάμος. Σε ιμάμη δεν έχουμε πάει διότι η Tuğba γενικά δεν τα πάει και τόσο καλά με την θρησκεία.


Κάνατε το πρώτο σας παιδί. Θα βαφτιστεί με κάποιο τρόπο και τι όνομα θα του δώστε και πως το αποφασίσατε τι σκέφτεστε πάνω σ αυτό το ζήτημα;
Δεν σκοπεύουμε να το βαφτίσουμε τώρα. Όταν μεγαλώσει και θέλει από μόνο του μπορεί να ακολουθήσει όποια θρησκεία θέλει παίρνοντας μόνος του την απόφαση αυτή.
Μπαμπης: Τον γιό μας τον λένε Δημήτρη το όνομα του αγαπημένου μου πατέρα.
Tuğba:  Τον λένε και Mert επειδή μου αρέσει το όνομα αλλά και η σημασία του. Mert είναι ο λεβέντης αυτός που κρατάει το λόγο του ο έμπιστος. Mert είναι η ονομασία των πολεμιστών που βλέπουμε στις παρελάσεις.
Νιώθετε να σας καταπιέζουν η να σας φέρονται ρατσιστικά η περίεργα;
Στο θέμα της θρησκείες οι Έλληνες είναι καταπιεστικοί με τον τρόπο τους. Αλλά στο στενό μας κύκλο τον οποίο έχουμε επιλέξει εμείς η αγάπη και η κατανόηση είναι πιο δυνατά από κάθε θρησκεία.
Νιώθετε η καταγωγή και η θρησκεία να σας εμποδίζει σε κάτι;
Όχι νομίζουμε αντίθετα ότι η μίξη της κουλτούρας και θρησκείας δίνει στην οικογένεια μας ένα άλλου τύπου πλουραλισμό
Τι είναι αυτό που κάνει την σχέση σας πετυχημένη;
Η αγάπη, η κατανόηση η διάθεσή μας να συμβιβαζόμαστε και να ξεπερνάμε τα προβλήματα μας.
Θα αλλάζατε πίστη για τον έρωτα η πιστεύεται ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο;
Είναι απόλυτα ατομικό και προσωπικό θέμα. Δεν θα παρεμβαίναμε ποτέ στην επιλογή του άλλου.  
Γιατί πιστεύεται ότι είναι τόσο μεγάλο ταμπού να είναι παντρεμένοι ένας Έλληνας και μια τουρκάλα ;
Το πρόβλημα ξεκινάει από την ιστορία μας, τους πολέμους μεταξύ μας την θρησκεία και την εθνικότητα. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια στιγμή τις διαφορές μας θα πρέπει να κοιτάξουμε την καρδία και τα βαθύτερα αισθήματα ο ένας του αλλουνού να μην μένουμε εγκλωβισμένοι στα πολιτικά παιχνίδια των κρατών μας. Αν ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο και ταξίδια ο ένας στον πολιτισμό του άλλου τότε θα καταλάβουμε τον πλούτο του κάθε πολιτισμού και την δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης.


Τι έχει πάρει ο ένας από την κουλτούρα του άλλου τι του αρέσει;
Η μουσική, το τραγούδι, ο χορός , το φαγητό ο τρόπος συμπεριφοράς και κάποιες συνήθειες μας ειναι τόσο ίδιες που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Άλλωστε ο δικός μας τρόπος ζωής και η κουλτούρα έχει και κάτι από την Γερμανική κουλτούρα.
Θα ζήσετε για πάντα Γερμανία δεν θέλεις να γυρίσεις Ελλάδα η εσύ Τουρκία;
Στην Γερμανία μας αρέσει και ζούμε πολύ ευτυχισμένοι.
Επισκέπτεστε τις χώρες σας τους συγγενείς σας μαζί;
Ναι φυσικά αυτό το καλοκαίρι πήγαμε Θεσσαλονίκη Γιαννιτσά Μεσιανό Σταυρό İstanbul kai Akbük!
Ποια τα όνειρα και οι στόχοι σας;
Απλά πράγματα. Υγεία ευτυχία να ζήσουμε με την οικογένεια μας ευτυχισμένοι περιστοιχισμένοι από φίλους
Τι θα λέγατε σε ένα ζευγάρι που προέρχεται από άλλη χώρα με διαφορετικά πιστεύω και διστάζει να ζήσει μαζί. Τι σας δίδαξε η κοινή σας ζωή;
Η αγάπη όλα τα νικά...
Aşk herşeyin üstesinden gelir...
"Liebe überwindet alles..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου